Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Rusko nově na seznamu nespolupracujících jurisdikcí

PrintMailRate-it

​Ministerstvo financí koncem února 2023 aktualizovalo v návaznosti na krok Rady Evropské unie takzvaný seznam států nespolupracujících v daňové oblasti. Na tomto seznamu se nově od 21. února 2023 objevilo Rusko. To má v daňové oblasti dva dopady: 


(i) Pokud na tomto seznamu bude Rusko i ke konci roku 2023, pak česká obchodní společnost držící přímo nebo nepřímo podíl větší než 50 procent na hlasovacích právech či na základním kapitálu ruské obchodní společnosti, popřípadě s právem více než 50 procent  podílu na zisku, bude muset příjmy takové ruské „dceřiné“ obchodní společnosti zahrnout do základu daně české „mateřské“ obchodní společnosti v rámci svého daňového přiznání. Jedná se o přísnější variantu uplatňování tzv. CFC rules.  

(ii) Druhým aspektem je skutečnost, že platby do zahraniční přidružené ruské obchodní společnosti uskutečněné po tomto datu mohou podléhat oznamovací povinnosti ve vztahu k orgánům finanční správy v souladu s takzvanými  DAC6 pravidly. Musí se jednat o platby z ČR do Ruska (nikoliv naopak), které pro českou společnost představují daňově uznatelný náklad. Takové oznámení je třeba podávat již v průběhu roku, a to v poměrně krátkých lhůtách. 

Na podzim se očekává rozšíření seznamu nespolupracujících zemí i o Bělorusko.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

Ing. Mgr. Veronika Dudková Poslat e-mail 

Mgr. Kateřina Jordanovová, LL.M. Poslat e-mail
Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu