Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Pracovnělékařské prohlídky: co se mění (a naopak nemění)

PrintMailRate-it

​V poslední době se často mluví o změnách v oblasti pracovnělékařských prohlídek. Protože jde o téma důležité pro zaměstnance i zaměstnavatele, podívejme se v následujícím textu na to, k jakým změnám v této oblasti došlo, a co se naopak (zatím) nemění.


Zákon o specifických zdravotních službách a jeho prováděcí vyhláška rozlišují pět druhů pracovnělékařských prohlídek:
  • Vstupní
  • Periodická
  • Mimořádná
  • Výstupní
  • Následná

Vstupní lékařské prohlídky se nemění

Oproti plánům vlády zmiňovaným na podzim loňského roku zůstávají vstupní lékařské prohlídky beze změny. Nadále tedy budou vstupní lékařské prohlídky povinné pro všechny zaměstnance přijímané do pracovního poměru. U zaměstnanců, kteří mají být činní na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, se vstupní lékařská prohlídka i napříště bude provádět jen tehdy, nepůjde-li o činnosti v I. nebo II. kategorii bez rizika. 

Vstupní lékařské prohlídky beze změny. Novinky u periodických prohlídek.

Je ovšem pravděpodobné, že do budoucna bude okruh případů, kdy se zaměstnanec musí podrobit vstupní lékařské prohlídce, zúžen. To ovšem předpokládá změnu zákona o specifických zdravotních službách, která dosud předložena nebyla.

Omezení periodických lékařských prohlídek

Nejvýznamnější změnou je jistě omezení periodických pracovnělékařských prohlídek. Od 1. ledna 2023 již nejsou povinné pro zaměstnance v I. a II. kategorii prací bez profesního rizika. U zaměstnanců, kde právní předpisy periodickou prohlídku nyní již nepředepisují, bude tato prohlídka provedena, pokud to budou zaměstnavatel či zaměstnanec požadovat.

Změny pro řidiče referenty

Za profesní riziko (riziko ohrožení zdraví) se již nepovažuje takzvané referentské řízení motorových vozidel, tedy řízení motorového vozidla při výkonu práce, nikoli však jako druh práce. To má dva zásadní dopady na zaměstnance s prací v I. a II. kategorii, kteří řídí motorové vozidlo nikoli jako svůj druh práce, tedy takzvaní řidiči referenti (změna se tedy nevztahuje na řidiče z povolání), u nichž nebude přítomno žádné jiné profesní riziko:
  • Vstupní lékařskou prohlídku mohou nyní absolvovat i u svého registrujícího praktického lékaře. Dosud musel jejich vstupní lékařskou prohlídku provádět jedině zaměstnavatelův poskytovatel pracovnělékařských služeb, neboť v případě prací s profesním rizikem nemohou vstupní lékařské prohlídky zajišťovat registrující praktičtí lékaři
  • Nepodléhají již povinné periodické lékařské prohlídce

V oblasti pracovnělékařských služeb došlo od 1. ledna 2023 i k dalším změnám. Budete-li mít zájem, rádi vám k nim poskytneme bližší informace.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Václav Vlk

advokát

Associate Partner

+420 236 163 720

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu