Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nový pokyn GFŘ k promíjení příslušenství daně

PrintMailRate-it

Daňový řád umožňuje prominutí penále, různých úroků i pokuty za opožděné podání daňového přiznání. V tomto případě se vyjma splnění základních zákonných podmínek pro prominutí uložené sankce posuzují i konkrétní důvody pro prominutí. Zde pak přichází v úvahu nový Pokyn č. GFŘ-D-58 k promíjení příslušenství daně, který oproti svému předchůdci zpřísňuje pravidla pro promíjení daňových sankcí.


Jakub Šotník, Michal Gola 
Rödl & Partner Praha  

Pokyn č. GFŘ-D-58 k promíjení příslušenství daně, který nabyl účinnosti dne 1. února 2023 a kterým se ruší dosavadní Pokyn č. GFŘ-D-47, byl vydán v návaznosti na závěry Nejvyššího správního soudu věnované problematice promíjení daňového penále. Nejvyšší správní soud v této souvislosti vyslovil, že při posuzování splnění podmínek pro prominutí penále se sice obecně nebere v úvahu porušení daňových předpisů, které vedlo k uložení penále (takzvané zdrojové jednání), správce daně nicméně může k tomuto přihlédnout a s ohledem na povahu, intenzitu či jiné okolnosti tohoto porušení nemusí uložené penále prominout. Typicky se bude jednat o situace, kdy je žádáno o prominutí příslušenství daně, které bylo uloženo z důvodu doměrku DPH pro účast daňového subjektu na daňovém podvodu.

Nově tak správce daně bude při posuzování žádosti o prominutí příslušenství daně zohledňovat kromě součinnosti daňového subjektu se správcem daně a četnosti porušování zákonných povinností také povahu jednání, které vedlo k uložení dané sankce. Tento postup se navíc dle nového Pokynu č. GFŘ-D-58 uplatní nejen při posuzování žádostí o prominutí penále, ale i u žádostí o prominutí úroku z prodlení či pokuty za opožděné tvrzení daně. Co se týče posuzování žádostí o prominutí pokuty za nepodání kontrolního hlášení, zde se již uplatní Pokyn č. GFŘ-D-29, který rovněž zohledňuje uvedené závěry Nejvyššího správního soudu.

Nový pokyn č. GFŘ-D-58 se pak zřejmě nejvíce dotkne posuzování žádostí o prominutí penále. Dosavadní praxe byla totiž taková, že správce daně při posuzování žádosti zvažoval pouze  součinnost daňového subjektu v rámci daňové kontroly a pokud daňový subjekt se správcem daně řádně spolupracoval, žádosti bylo zpravidla vyhověno a penále prominuto. Nově se ovšem bude muset správce daně zabývat i samotnými důvody, které vedly k doměření daně (zdrojové jednání). Pokud k doměrku došlo například v důsledku vědomé účasti daňového subjektu na daňovém podvodu, je velice pravděpodobné, že správce daně takto uložené penále nepromine. Tento nový postup správce daně se však netýká jen promíjení penále, nýbrž i promíjení jiných sankcí uložených podle daňového řádu.

V neposlední řadě Pokyn č. GFŘ-D-58 doplňuje také výčet důvodů, na základě kterých lze příslušenství daně prominout. Nově je tak možné prominutí celého úroku z prodlení i pokuty za opožděné podání daňového tvrzení z důvodu, že v poslední den lhůty pro podání daňového tvrzení nefungoval portál MOJE DANĚ, nejednalo-li se o plánovanou odstávku portálu.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Jakub Šotník

advokát

Associate Partner

+420 236 163 210

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu