Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



DAC7: nová oznamovací povinnost pro provozovatele platforem

PrintMailRate-it

​Jste provozovatelem platformy sdílené ekonomiky nebo jste prodejcem na takové platformě? Pokud ano, může se vás týkat nová oznamovací povinnost DAC7, a to jako oznamovatele nebo osoby, jejíž informace jsou oznamovány.


Martina Šotníková
Rödl & Partner Praha
 
Novelou zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní implementovala Česká republika evropskou směrnici DAC7. Směrnice DAC7 se zabývá výměnou informací od provozovatelů platforem sdílené ekonomiky, například Airbnb, Uber nebo Bolt. Cílem DAC7 je získání informací umožňujících kontrolu zdanění příjmů realizovaných na těchto platformách. Účinnost novely je od roku 2023.

Platformou se rozumí software, který umožní spojení prodejce s jiným uživatelem za účelem provádění oznamované činnosti. Platformou naopak není software umožňující pouze zpracování platby, propagaci vybrané činnosti nebo platformy nebo přesměrování nebo převedení uživatele na platformu.

Mezi vybrané činnosti, kterých se oznamovací povinnost týká, patří
  • poskytnutí nemovité věci nebo její části včetně například parkovacího místa
  • poskytnutí dopravního prostředku (využití bez řidiče)
  • osobní služba (práce fyzické osoby založená na čase nebo úkolu) nebo
  • prodej zboží (včetně zvířat)

Mezi oznamované informace patří zejména informace o identifikaci prodejce, výši plateb v jeho prospěch a identifikaci účtu, na který platby směřují. 

Oznamovací povinnost se netýká vyloučených prodejců, kterými jsou 
  • veřejnoprávní prodejci
  • kotovací prodejci
  • prodejci velkého rozsahu poskytující nemovitou věc a překročí limit 2 000 transakcí a
  • prodejci malého rozsahu s limitem méně než 30 transakcí a celkovou hodnotou do 2 000 eur  

Prodejce, jehož transakce mají být oznamovány, je povinen poskytnout součinnost provozovateli platformy. Neposkytne-li prodejce dostatečnou součinnost, uzavře mu provozovatel platformy jeho účet a znemožní mu opětovnou registraci; nebo mu nevyplatí protiplnění. 

Provozovatel platformy je nejprve povinen se ohlásit k oznamovací činnosti. Ohlášení provozovatele platformy se podává elektronicky, a to do 15 dnů ode dne, kdy se provozovatel platformy stal českým oznamujícím provozovatelem platformy. Dle přechodných ustanovení platí pro ohlášení prodloužená lhůta 75 dní od účinnosti tohoto zákona, nejpozději do 3 měsíců, tedy do 3. dubna 2023.
 
Příslušným správcem daně pro podání podle DAC7 je Specializovaný finanční úřad. 
Prvním oznámením bude oznámení za rok 2023. Lhůta pro podání tohoto oznámení je do 31. ledna 2024.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martina Šotníková

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 237

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu