Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Praktické novinky z oblasti digitalizace a autorského práva

PrintMailRate-it

​Zkraje nového roku vešla v účinnost nejen „tlačítková novela“ občanského zákoníku a zákona o ochraně spotřebitele, ale čerstvý vítr zafoukal i do oblasti digitálních jednání a autorských práv. 


Lenka Hanková, Alice Kubová Bártková
Rödl & Partner Praha

DATOVKY POVINNĚ PRO DALŠÍ OSOBY 

Od 1. ledna 2023 se automaticky postupně zřizují datové schránky pro všechny fyzické osoby podnikající, které mají přiděleno IČO a všechny právnické osoby. Datové schránky budou umožňovat doručování zpráv nejen od veřejnoprávních subjektů (tuto funkci nelze vypnout), ale i od soukromoprávních (příjem takzvaných „poštovních datových zpráv“ je povolen automaticky, lze jej deaktivovat). U obou typů zpráv platí fikce doručení okamžikem přihlášení nebo po 10 dnech od dodání zprávy do datové schránky. Pokud chcete svému dlužníkovi zaslat například výzvu k zaplacení, zkontrolujte si nejdříve, zda mu ji lze doručit i do datové schránky. 

E-FBL – DIGITALIZACE V PŘEPRAVĚ

Spediční společnosti bude určitě zajímat i novinka organizace FIATA (Mezinárodní federace zasílatelských svazů), která zavedla pro své členy možnost používat bezpapírové náložní listy (FIATA Bill of Lading – eFBL) v zabezpečeném digitálním formátu založeném na technologii blockchainu. Připravujeme další informace, protože využití tohoto eFBL má v českém právním řádu svá specifika.

NOVELA AUTORSKÉHO ZÁKONA A ZMĚNY U LICENCÍ V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU

Všimli jste si, že Google při vyhledávání článku z elektronických periodik již nezobrazuje jeho úryvek, ale víceméně jen jeho název? Je to z důvodu novely autorského zákona účinné od 5. ledna 2023. Poskytovatelé on-line služeb by totiž nově měli vydavatelům tiskových periodik za užití článku či jeho části uhradit přiměřenou odměnu.

Dále novela upřesňuje podmínky odpovědnosti poskytovatelů služeb informační společnosti pro sdílení obsahu on-line (platformy typu YouTube, ulož.to) za nelegální obsah nahraný uživateli. Taková platforma musí vynaložit „nejlepší úsilí“ k získání licence od autora, a pokud se jí to nepodaří, pak by měla zamezit zveřejnění obsahu porušujícího autorská práva. Pokud však autor platformu sám upozorní, musí platforma přístup k nelegálnímu obsahu znemožnit nebo tento obsah smazat a pokusit se zamezit jeho opětovnému nahrání. 

Novinkou jsou i další zákonné licence pro automatizované analýzy textů nebo dat, pro užití díla nedostupného na trhu, pro digitální výuku nebo pro pastiš. Novela potěší i všechny, kteří v rámci svého provozu zpřístupňují vysílání rozhlasu či televize úzkému okruhu lidí nikoliv za účelem výdělku (například rádio hrající v kadeřnictví), neboť již nebudou muset za tuto zvukovou kulisu hradit nepříjemné poplatky.

Podstatné změny se promítly i do ujednání o licenční odměně v občanském zákoníku, která může být nově sjednána jako pevná částka jen v odůvodněných případech a s ohledem na zvláštnosti jednotlivých odvětví. Zavádí se i povinnost nabyvatele licence informovat autora pravidelně (alespoň jednou ročně) a v přiměřeném rozsahu o využívání licence i podlicence.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Lenka Hanková

advokátka

Senior Associate

+420 236 163 710

Poslat e-mail

Contact Person Picture

JUDr. Alice Kubová Bártková, M.E.S.

advokátka

Associate Partner

+420 236 163 720

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu