Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nový pokyn GFŘ k promíjení příslušenství daně

PrintMailRate-it

Generální finanční ředitelství vydalo pokyn č. GFŘ-D-58, který upravuje postup orgánů Finanční správy České republiky při rozhodování o prominutí příslušenství daně podle daňového řádu. Tento nahrazuje původní pokyn č. GFŘ-D-47. V úvodu je třeba říci, že pokyn neobsahuje žádné zásadní novinky.


Nově upřesňuje, co je závažným porušením daňových nebo účetních předpisů zamezujícím prominutí příslušenství daně, když například vymezuje rozhodné okamžiky pro hodnocení těchto porušení ze strany správce daně.


V pokynu je také zapracována poslední judikatura Nejvyššího správního soudu, která finanční správě ukládá posuzovat i další okolnosti (například povahu či intenzitu porušení daňových povinností) a zároveň tak poskytuje daňovým subjektům další argumenty pro případné získání výhody v podobě prominutí (byť i jen části) daňových sankcí.


Dále se drobně liší i výčet ospravedlnitelných důvodů prodlení. Naplní-li daňový subjekt některý z těchto důvodů, daňová správa musí za splnění dalších podmínek prominout přinejmenším část stanovených daňových sankcí. Zároveň se nic nemění na skutečnosti, že je nutné posuzovat i jiné než v pokynu explicitně uvedené ospravedlnitelné důvody.

Kontakt

Mgr. Adam Macek, LL.M.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu