Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nejvyšší správní soud rozhodl ve věci uplatnění daňové ztráty po úpravě převodních cen

PrintMailRate-it

​Nejvyšší správní soud vydal rozhodnutí ve věci uplatnění daňové ztráty – jako odčitatelné položky od základu daně – která vznikla v návaznosti na úpravu převodních cen v německé daňové kontrole.  


Petr Tomeš
Rödl & Partner Praha

Německý správce daně v rámci daňové kontroly zpochybnil nastavení převodních cen německé společnosti v transakci s její českou dceřinou společností a snížil náklady německé společnosti na nákup výrobků.
 
Česká společnost následně podala dodatečné daňové přiznání a adekvátně si snížila výnosy z prodeje výrobků německé mateřské společnosti a potažmo základ daně, tak aby odstranila vzniklé dvojí zdanění. S tímto postupem český správce daně souhlasil.
 
V rámci dodatečného daňového přiznání vznikla daňová ztráta, kterou si česká společnost chtěla uplatnit v jednom z dalších období. Jelikož dle tehdejší právní úpravy nebylo možné uplatnit novou daňovou ztrátu v rámci dodatečného daňového přiznání (jednalo se o rok 2011), pokud nebyl vykázán vyšší základ daně, společnost se rozhodla uplatnit daňovou ztrátu formou obnovy řízení. S tímto postupem správce daně nesouhlasil, neboť nebyly splněny zákonné podmínky pro zahájení obnovy řízení. Správce také zamítl argumentaci ohledně zamezení dvojího zdanění, protože dvojí zdanění vzniklé v rámci německé daňové kontroly se týkalo jiného období. NSS následně potvrdil názor správce daně.
 
Podle dnešní právní úpravy, která již neobsahuje tuto „tvrdou“ podmínku (uplatnění dodatečné ztráty jen v případě dodatečně vyššího základu daně), by bylo možné takovou daňovou ztrátu uplatnit, pokud by již dané období nebylo promlčené.

Z tohoto důvodu doporučujeme věnovat takovým případům u Vašich spojených společností náležitou pozornost a podniknout potřebné kroky k odstranění dvojího zdanění. S prověřením podmínek pro takovouto sekundární úpravu převodních cen a případné uplatnění daňové ztráty Vám rádi pomůžeme.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Petr Tomeš

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 224

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu