Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Novela zákona o DPH s navrženou účinností od 1. ledna 2023

PrintMailRate-it

​Dne 25. listopadu 2022 schválil Senát návrh daňového balíčku, který kromě jiného obsahuje i novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Navržená účinnost změn je od 1. ledna 2023 s řadou přechodných ustanovení. Oproti předcházejícím letům je novela velmi stručná, avšak obsahuje několik změn, které stojí za zmínku.  


Klára Sauerová, Johana Cvrčková 
Rödl & Partner Praha

Změna výše obratu pro vznik povinnosti registrace k DPH 

Podnikatel usazený v tuzemsku má v současné době povinnost registrovat se jako plátce DPH v okamžiku, kdy překročí roční obrat 1 milion korun za uskutečněná plnění mající místo plnění v tuzemsku. Aktuální limit byl stanoven v roce 2004 a od té doby se nijak nenavyšoval, tudíž již ne zcela odpovídá ekonomické realitě. 

Pokuty za kontrolní hlášení se pro některé plátce snižují na polovinu

Od 1. ledna 2023 se částka obratu zvyšuje na 2 miliony korun, což zejména malým podnikatelům a firmám dává větší prostor zůstat mimo systém DPH, pakliže to je jejich preference, a to i v případech, kdy přesáhnou obrat 1 milion korun ke konci roku 2022. Přechodná ustanovení dávají stávajícím plátcům s obratem větším jak 1 milion korun, ale menším jak 2 miliony korun, možnost zrušit svou registraci k DPH.

Lhůta pro odpověď na výzvu správce daně ke kontrolnímu hlášení 

V případě, že správce daně identifikuje v podaném kontrolním hlášení nějaké nesrovnalosti či rozdíly mezi obchodními partnery, zahájí řízení a vyzve plátce ke změně, doplnění nebo potvrzení údajů uvedených v daném kontrolním hlášení. 

Lhůta pro reakci na výzvu ke kontrolnímu hlášení se prodlužuje

Lhůta pro reakci ze strany daňového subjektu je aktuálně 5 pracovních dnů od okamžiku oznámení výzvy, tedy většinou jejího vyzvednutí z datové schránky. 

Lhůta se novelou mění a v případě, že je doručováno do datové schránky, bude nově činit 17 dnů od okamžiku dodání výzvy do datové schránky. Dodáním se rozumí okamžik, kdy výzva do datové schránky přijde, nikoliv kdy si plátce výzvu vyzvedne. V případě doručování jiným způsobem platí nadále lhůta 5 pracovních dnů. 

Zmírnění sankcí za pochybení spojená s kontrolním hlášením 

Zákon plátcům stanoví různé pokuty za pochybení spojená s pozdním podáním či nepodáním kontrolního hlášení. Jedná se o následující pokuty:
  • 10 000 Kč za podání kontrolního hlášení v náhradní lhůtě stanovené správcem daně
  • 30 000 Kč pokud kontrolní hlášení není podáno na základě výzvy správce daně ke změně, doplnění či potvrzení původně tvrzených údajů
  • 50 000 Kč pokud kontrolní hlášení není podáno ani v náhradní lhůtě 

Výše těchto pokut bude po novele poloviční, ale pouze pro plátce, kteří jsou fyzické osoby, pro plátce, jež mají kvartální zdaňovací období, popř. společnosti s ručením omezeným, které mají pouze jednoho společníka, jenž je fyzickou osobou. 

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo daňový tým, se kterým u nás spolupracujete.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Klára Sauerová

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 280

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu