Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Blíží se ručení jednatele za neodvedenou DPH společnosti?

PrintMailRate-it
Soudní dvůr Evropské unie se nedávno zabýval otázkou, zda unijní právo v oblasti DPH umožňuje členským státům zavedení ručení statutárního orgánu za společností neodvedenou DPH, a to tehdy, kdy si statutární orgán v nepříznivé finanční situaci společnosti opakovaně zvýšil vlastní odměnu, přičemž způsob, jakým byla takto zvýšená odměna vyplácena, nesplňoval zákonné požadavky.

Jakub Šotník, Michal Gola
Rödl & Partner Praha 

K výše nastíněné problematice SDEU předně uvedl, že byť unijní právo v obecné rovině umožňuje solidární ručení statutárního orgánu, nestanovuje k tomu žádná konkrétní pravidla. To ve výsledku znamená, že právní úprava dané problematiky je ponechána na úvaze jednotlivých členských států. Přesto SDEU stanovil určitý rámec pro zavedení odpovědnosti za neodvedenou DPH, a to patrně s cílem zamezení svévole ze strany členských států. 

SDEU tak ve svém rozhodnutí nastínil režim solidárního ručení, který je zcela v souladu s unijním právem a který dle slov SDEU nejde nad rámec toho, co je nezbytné ke správnému výběru daně a k předcházení daňovým únikům. Jinými slovy, SDEU tímto zcela jasně dává členským státům zelenou pro zavedení níže popsaného režimu ručení statutárních orgánů za společností neodvedenou DPH.

Podle SDEU tak platí, že na prvním místě musí mít osoba označená jako solidární ručitel postavení statutárního orgánu společnosti (jednatel, člen představenstva, apod.), která má neuhrazené dluhy na DPH, a může na ni být nahlíženo tak, že se účastní přijímání rozhodnutí v této společnosti.

Na druhém místě musí osoba označená jako solidární ručitel ve zlé víře provést platby z majetku právnické osoby, které lze kvalifikovat jako skryté rozdělení zisků nebo dividend, nebo musí postoupit tento majetek či jeho část bezúplatně nebo za cenu, která je výrazně nižší než tržní cena.

Na třetím místě musí existovat příčinná souvislost mezi úkony, které osoba označená jako solidární ručitel provedla ve zlé víře, a neschopností právnické osoby zaplatit DPH, již je povinna uhradit.

Na čtvrtém místě je rozsah solidárního ručení omezen na částku, o kterou byl zmenšen majetek právnické osoby z důvodu úkonů provedených solidárním ručitelem ve zlé víře.

Konečně, na pátém místě je toto ručení uplatněno pouze podpůrně v případě, že se ukáže, že dlužné částky DPH nelze od právnické osoby získat zpět.

SDEU v nyní komentovaném rozhodnutí současně uzavírá, že do režimu solidárního ručení statutárního orgánu je možné vedle ručení za neodvedenou DPH zahrnout rovněž ručení za úrok z prodlení, který (zjednodušeně řečeno) byl právnické osobě vyměřen z důvodu nezaplacení DPH a současně z důvodu úkonů, jež ve zlé víře provedla osoba označená za solidárního ručitele.

Závěrem ještě SDEU k režimu solidárního ručení podotýká, že osoba označená za solidárního ručitele se aplikací solidárního ručení nestává osobou povinnou odvést DPH z určitého zdanitelného plnění, nýbrž toliko solidárně ručí za dluhy právnické osoby na DPH (popř. za jejich část), a to nezávisle na dotyčných zdanitelných plněních.

Pro nás pak výše popsané rozhodnutí SDEU znamená, že i když Česká republika v daňových předpisech nyní výslovně neupravuje solidární ručení statutárních orgánů za neodvedenou DPH společnosti (za výše popsaných okolností), nelze zavedení tohoto institutu do českého právního řádu v budoucnu vyloučit.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Jakub Šotník

advokát

Associate Partner

+420 236 163 210

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu