Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Windfall tax - daň z neočekávaných zisků

PrintMailRate-it

​Současná ekonomická situace je nejen v České republice poznamenána vysokou inflací a energetickou krizí. Situace je tak mimořádná, že je stát nucen přistoupit ke kompenzacím ohroženým skupinám občanů a podnikatelů.


Pro tyto kompenzace hledá stát odpovídající příjmové zdroje. V této souvislosti je zmiňována možnost zavedení tzv. windfall tax neboli daně z neočekávaných zisků. Windfall tax je tématem nejen v České republice, ale i v jiných zemích. Nelze tak vyloučit i společnou unijní úpravu.

Windfall tax by neměla být novou daní, ale jak napovídá český název daně, tedy daň z neočekávaných zisků, mělo by se jednat o speciální úpravu stávající daně z příjmů.
Windfall tax má být přitom dočasné opatření a má se týkat pouze vybraných subjektů podnikajících v oblasti, která v současné ekonomické situaci realizuje zvýšené (neočekávané) zisky. Zvýšené zisky by měly být v současné době realizovány v oblasti energetiky a bankovnictví.
 
Zda se i Česká republika nakonec dočká zavedení windfall tax je stále otázkou. Situaci samozřejmě sledujeme a budeme vás o vývoji dále informovat.



Kontakt

Ing. Martina Šotníková

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu