Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Whistleblowing! Je čas se připravit

PrintMailRate-it

​Od konce dubna letošního roku je v běhu legislativní proces spojený s návrhem zákona o ochraně oznamovatelů, který má v České republice provést požadavky výchozí evropské směrnice z roku 2019, označované jako směrnice o whistleblowingu. Po projednání vládou by měl být návrh tohoto přelomového zákona předložen v nejbližší době k parlamentnímu projednání a schválení, s účinností nového zákona se počítá od 1. července 2023. 


JUDr. Pavel Koukal 
Rödl & Partner Praha  

Návrh zákona o ochraně oznamovatelů

Ve vztahu k přijetí komplexní právní úpravy interního oznamování a ochrany oznamovatelů (whistleblowingu) má Česká republika značné zpoždění, mělo se tak stát nejpozději do 17. prosince 2021. Podle návrhu zákona bude možné oznámení o protiprávním jednání učinit prostřednictvím více „kanálů“, přičemž primární úlohu má mít vnitřní oznamovací systém. Povinnost zavést vnitřní oznamovací systém mají podle návrhu zákona vybrané povinné subjekty. Z hlediska obchodních společností je přitom klíčové, že tuto povinnost bude mít kromě jiného i každý zaměstnavatel, který zaměstnává v průměru nejméně 50 zaměstnanců. 

V rámci vnitřního oznamovacího systému musí povinný subjekt zajistit splnění řady zákonných povinností. Mezi ně patří zejména povinnost určit takzvanou příslušnou osobu, která vykonává práva a povinnosti v souvislosti s přijímáním oznámení a posuzováním jeho důvodnosti, povinnost zajistit organizační opatření k podávání oznámení, jakož i povinnost informovat oznamovatele o průběhu a výsledcích posouzení důvodnosti oznámení příslušnou osobou.    

S porušováním povinností dle zákona o ochraně oznamovatelů je spojena i odpovědnost za přestupky uvedené v zákoně, když za přestupky spáchané povinným subjektem bude možné uložit u nejzávažnějších případů pokutu až do 1 milionu korun nebo ve výši 5 procent z čistého obratu. 

Připravte se včas na zavedení vnitřního oznamovacího systému 

Ačkoliv se nyní zdánlivě jeví, že účinnost zákona o ochraně oznamovatelů je dosud relativně daleko, není tomu tak, a již nyní je nejvyšší čas se připravit na plnění blížících se povinností spojených se zavedením vnitřního oznamovacího systému a ochranou oznamovatelů. 

Důvodem je skutečnost, že se zavedením vnitřního oznamovacího systému je spojena celá řada právních, organizačních a technických otázek a úkolů, které je třeba včas naplánovat a zajistit. V tomto směru je třeba řešit zejména otázku, jak bude vnitřní oznamovací systém rámcově koncipován, to je, jak budou nastaveny prostředky a způsoby oznamování (technologická platforma, zabezpečená e-mailová schránka a podobně), jak bude organizačně a technicky zajištěna činnost příslušné osoby a jak budou řešeny otázky spojené se spojené se zpracováním osobních údajů.

Kontakt

Contact Person Picture

JUDr. Pavel Koukal

advokát

Associate Partner

+420 236 163 710

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu