Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Evidence skutečných majitelů se opět mění

PrintMailRate-it
Dne 1. října 2022, tedy pouhých 16 měsíců od účinnosti nového zákona o evidenci skutečných majitelů, vstoupila v účinnost jeho první novela, která mimo jiné mění samotnou definici osoby skutečného majitele a rozšiřuje okruh osob povinných skutečného majitele evidovat. Většina změn je reakcí na kritiku ze strany Evropské komise, podle které Česká republika nesprávně implementovala takzvanou 5. AML směrnici. 

Karel Vlček
Rodl & Partner Praha

Novela ruší rozlišování skutečných majitelů na osoby s koncovým vlivem a koncové příjemce a ponechává pouze obecný pojem skutečného majitele, který je však nově definován šířeji než podle stávající úpravy. Novým samostatným kritériem je u korporací (včetně všech společností s ručením omezeným a akciových společností) i velikost podílu na základním kapitálu, a to bez ohledu na výši podílu na hlasovacích právech nebo výši podílu na zisku. Tato změna míří zejména na společnosti, které mají podíl na hlasovacích právech či podíl na zisku nastaven odlišně od výše vkladu společníka. Skutečným majitelem korporace je nově i fyzická osoba, která vykonává rozhodující vliv v právnické osobě, která drží více než 25procentní podíl na evidující osobě. To platí i tehdy, pokud je tato právnická osoba pouze minoritním společníkem evidující osoby. Tyto a další změny v definici skutečného majitele vedou k značné formalizaci tohoto pojmu, neboť jako (materiální) skutečný majitel bude v řadě případů evidována osoba, která na evidující osobu žádný faktický vliv ani nemá.

Skutečného majitele musí nově evidovat i subjekty, u kterých dosud zákon stanovil, že skutečného majitele nemají, například společenství vlastníků jednotek, církve, odbory nebo honební společenstva.

Jednou z pozitivních změn je skutečnost, že novela rozšířila okruh takzvaných automatických průpisů, a to nejen u osob, které mají povinnost evidovat skutečné majitele nově.

Po zkušenostech s nestabilitou systému evidence skutečných majitelů po zavedení nového zákona v červnu minulého roku rozhodl zákonodárce, že v průběhu celého října bude evidence „zmrazena“, a zápisy tak bude možné provádět až od 1. listopadu 2022. V mezidobí by měl být systém evidence upraven tak, aby odpovídal požadavkům zákona po novele. Změny, které provede systém automaticky, jsou ale spíše technického charakteru, například úprava terminologie nebo provedení takzvaných automatických průpisů. Ostatní změny, způsobené například rozšířením zákonné definice skutečného majitele, musí zajistit evidující osoby podáním příslušného návrhu u soudu nebo u notáře.

Korporace, které měly k 1. říjnu 2022 řádně zapsaného skutečného majitele podle úpravy účinné do 30. září 2022, mají na přezkoumání a případné úpravy zápisu přechodné období do 1. dubna 2023. Stejnou lhůtu mají i již výše zmíněné korporace, které dosud skutečného majitele evidovat nemusely.

Vzhledem k citelným sankcím spojeným s nesprávným zápisem v evidenci doporučujeme přezkoumat stávající zápisy v evidenci z pohledu novely a případně zajistit včasné provedení potřebných úprav.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Karel Vlček

advokát

Senior Associate

+420 236 163 111

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu