Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Aktuální informace z finanční správy

PrintMailRate-it
Finanční správa v poslední době zveřejnila na svých webových stránkách informace týkající se novinek z hlediska daní. Nejvýznamnější z nich uvádíme níže. 

Michael Pleva
Rödl & Partner Praha 

Změna limitu pro stravenkový paušál

S účinností od 20. srpna 2022 došlo k navýšení hodnoty stravného při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin. Navýšení stravného až na 142 Kč nemá dopad nejen na cestovní náhrady, ale také na výši peněžitého příspěvku na stravování (takzvaný stravenkový paušál). 

Finanční správa potvrzuje, že nově lze zaměstnancům poskytovat osvobozený peněžitý příspěvek na stravování až do výše 99,40 Kč za jednu směnu. Navýšení stravenkového paušálu proto může být optimálním řešením pro zaměstnavatele v rámci jejich mzdové politiky, příspěvky do výše uvedené částky totiž nepodléhají zdanění na straně zaměstnance a pro společnost se jedná (při splnění všech zákonných podmínek) o daňově uznatelný náklad.

Definice nízkoemisního vozidla

Jak jsme vás již informovali v našem letním newsletteru, zákon o daních z příjmů přináší další podporu pro nízkoemisní vozidla. V případě možnosti zaměstnance využívat tento automobil i pro soukromé účely se nově hodnota nepeněžitého příjmu stanovuje pouze ve výši 0,5 % ze vstupní ceny automobilu. 

V této souvislosti finanční správa upřesňuje pojem nízkoemisní vozidlo, kterým se rozumí silniční vozidlo kategorie M1, M2 nebo N1, které nepřesahuje emisní limit CO2 ve výši 50 g/km a 80 % emisních limitů pro látky znečišťující ovzduší v reálném provozu. Konkrétně by se mělo jednat o bateriová elektrická vozidla (BEV), vozidla s palivovým článkem (vodíková vozidla) a dále pak plug-in hybridy, případně elektrická vozidla s prodlouženým dojezdem (E-REV) splňující výše uvedené parametry.

Splnění limitů lze posoudit především podle dokumentu COC (Certifikace of Conformity), neboli „Prohlášení o shodě“ a  velkého technického průkazu, který obsahuje informaci o hodnotě emisí.

Jednorázový příspěvek na dítě

V současné době dochází k výplatě jednorázového příspěvku na dítě ve výši 5 000 Kč. Tento příjem je od daně osvobozen, a proto se nebude zahrnovat do ročního zúčtování zaměstnanců, potažmo daňového přiznání osob podávajících daňové přiznání.

Příspěvek se také nebude zahrnovat do limitu 68 000 Kč vlastních příjmů manžela, což je rozhodná částka pro možnost uplatnění si slevy na dani na manžela či manželku.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Michael Pleva

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 232

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu