Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Rödl & Partner opět boduje a tentokrát jsme klientovi zachránili bezmála 2 mil. Kč!

PrintMailRate-it

​Jednomu z našich klientů byl v důsledku nepříznivých dopadů onemocnění Covid-19 poskytnut příspěvek na částečnou úhradu mzdových nákladů na jeho zaměstnance. Tento příspěvek byl klientovi poskytnut z programu známého jako Antivirus. 


Náš klient však v této souvislosti nesplnil veškeré podmínky nezbytné pro vyplacení příspěvku, což správce daně následně vyhodnotil jako porušení rozpočtové kázně (porušení podmínek pro poskytnutí příspěvku) a požadoval, aby náš klient vrátil bezmála 2 miliony korun, tedy aby vrátil zpět celou výši poskytnutého příspěvku. 

Takový postup správce daně se pak leckomu může zdát správný a požadavek na vrácení celého příspěvku vcelku adekvátní. Přesto jsme v tento okamžik převzali zastoupení klienta a důrazně se ohradili proti tomu, že správce daně nijak nezvážil význam porušení stanovených podmínek a rozhodl tak nepřiměřeně s ohledem na (ne)závažnost porušení podmínek. Správce daně jsme současně upozornili na judikaturu Nejvyššího správního soudu, kterou při svém rozhodování opomenul a podle které je vždy nutné přihlížet i ke splnění účelu dotace. Ve výsledku pak odvolací orgán snížil sankci na necelých 40 tisíc korun, díky čemuž jsme našemu klientovi zachránili bezmála 2 miliony, které by jinak musel na sankcích uhradit. 

I když se vám závěry správce daně mohou na první pohled jevit ve všech ohledech v pořádku,  nemusí tomu tak vždy být. Neustále se totiž potvrzuje, že perfektní znalost nejnovější soudní judikatury a schopnost ji správně použít ve prospěch daňových subjektů je ve sporech s finanční správou naprosto klíčová a právě na tom si u nás v Rödl & Partner zakládáme. Ostatně výsledky jako je tento uvedené jen potvrzuje.

kontakt

Mgr. Jakub Šotník

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu