Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Je zasílatel provozovatelem poštovních služeb?

PrintMailRate-it
Od účinnosti zákona novelizujícího k 1. lednu 2013 zákon o poštovních službách trápí zasílatele poskytující balíčkové služby otázka, zda jsou tyto služby poštovními službami ve smyslu poštovního zákona. Mnoho světla do této otázky nevnesla ani předchozí judikatura Nejvyššího správního soudu. Nicméně poslední rozhodnutí NSS tuto otázku zodpovídá a zároveň sjednocuje a uvádí na pravou míru doposud poněkud nejasnou vlastní rozhodovací praxi.

Nejvyšší správní soud vydal dne 14. září 2021 v rozšířeném senátu rozhodnutí, jímž jasně stanovil, zda a případně za jakých podmínek zasílatelé v rámci poskytování takzvaných balíčkových služeb podléhají poštovnímu zákonu. 

NSS konstatoval, že se zákon o poštovních službách vztahuje na všechny poskytovatele poštovních služeb, nikoliv jen na poštovní služby poskytované držitelem poštovní licence. Poštovní službou je každá činnost, která odpovídá zákonnému vymezení obsahu poštovní smlouvy, tedy dodání poštovní zásilky nebo peněžní částky z místa podání sjednaným způsobem příjemci do místa uvedeného v adrese. Poštovní zásilkou se rozumí adresná zásilka v konečné podobě, ve které má být provozovatelem dodána; poštovní zásilkou se rozumí i poštovní balík. Provozovatel poštovní služby poskytuje jednu či více z těchto služeb: výběr zásilky (poštovní podání), třídění, přepravu a dodávání poštovních zásilek; ovšem samotná přeprava poštovních zásilek nepředstavuje poštovní službu, pokud je vykonávána osobou, která k těmto zásilkám současně neprovedla poštovní podání (výběr), třídění nebo dodání. Z celého odůvodnění rozhodnutí se tedy podává, že i zasílatelé, kteří poskytují poštovní služby ve smyslu poštovního zákona (tedy poskytují alespoň jednu ze shora uvedených činností ve vztahu k adresné zásilce v konečné podobě), podléhají poštovnímu zákonu a jsou tak provozovateli poštovních služeb. Z rozhodnutí nevyplývá, zda je takzvaná poštovní zásilka omezena i nějakou hmotností. Máme za to, že z poštovního zákona by bylo možné dovodit její omezení do 10 kilogramů, nicméně NSS toto jasně nevyslovil. NSS však vrátil věc k novému rozhodnutí Městskému soudu v Praze a současně mu uložil se i touto otázkou zabývat. 

Tedy za situace, kdy zasílatel poskytuje uvedené takzvané poštovní služby ve vztahu k adresné zásilce v konečné podobě, zásadně podléhá poštovnímu zákonu a jako takový by měl mít i registraci u Českého telekomunikačního úřadu  ve smyslu § 18 poštovního zákona. V opačném případě mu hrozí citelné sankce za nesplnění této povinnosti. Na druhou stranu, pokud zasílatel tuto povinnost nesplnil v době do vydání uvedeného rozhodnutí NSS, pak odůvodnění rozhodnutí otevírá i prostor pro odpovídající obranu proti sankcím za takové neplnění uloženým. Jinak by tomu však bylo, pokud by zasílatelé nesplnili tuto svou povinnost ani v době po vydání uvedeného rozhodnutí.

Současně by zasílatel poskytující poštovní služby měl dodržovat i další povinnosti  dle poštovního zákona, kam spadá mimo jiné i povinnost uzavřít smlouvu s každým, kdo o to v mezích poštovních podmínek a způsobem v nich stanoveným požádá, nebo povinnost uveřejnit poštovní podmínky v každé své provozovně a také způsobem umožňujícím dálkový přístup a podobně. Významná je i povinnost vyhovět požadavku ČTÚ na poskytnutí informací dle § 32 poštovního zákona.

Poštovní zákon navíc stanoví i zvláštní úpravu například ve vztahu k otevírání zásilek, reklamacím, dispozičnímu právu, k poštovnímu tajemství a podobně. Tomuto by příslušní zasílatelé měli také přizpůsobit své interní procesy a formulaci poštovních podmínek.

Na druhou stranu může takový zasílatel těžit z postavení provozovatele poštovních služeb, které je v zásadě výhodnější. Sem patří například nižší limit jeho odpovědnosti, širší liberační důvody a další. Také v tomto směru je na místě pro příslušné služby řádně nastavit a upravit poštovní podmínky. 

Zajímavé může být i právo zasílatele jako provozovatele poštovních služeb sjednat s Českou poštou takzvanou přístupovou smlouvu na přístup k prvkům poštovní infrastruktury. 

Naši poradci vám rádi budou nápomocni jak s registrací u ČTÚ, tak s přípravou poštovních podmínek, stejně jako s plněním Vašich dalších povinností či uplatňováním práv vyplývajících z poštovního zákona. Disponujeme také znalostmi při zastupování klientů před ČTÚ a soudy při uplatňování pokut za případné neplnění poštovního zákona včetně neplnění povinnosti registrace. Můžeme vám být nápomocni i při jednáních s vaší pojišťovnou o pojištění služeb podléhajících poštovnímu zákonu; obvyklá pojištění odpovědnosti zasílatele mu totiž zpravidla nevyhovují.

Kontakt

Contact Person Picture

JUDr. Alice Kubová Bártková, M.E.S.

advokátka

Associate Partner

+420 236 163 720

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu