Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Daňová uznatelnost nákladů na zajištění stravování při pracovní cestě

PrintMailRate-it

​V rámci Koordinačního výboru č. 593/18.05.22 byla se zástupci finanční správy projednávána problematika daňové uznatelnosti nákladů na zajištění stravování zaměstnanců při služební cestě, interních akcích, či dokonce akcích pořádaných pro obchodní partnery.  


Michael Pleva, Paulína Kesziová
Rödl & Partner Praha 

Zákon o daních z příjmů explicitně neřeší daňovou uznatelnost nákladů na stravování zabezpečeného zaměstnavatelem při pracovní cestě a cestě mimo pravidelné pracoviště, a to pokud je toto stravování řešeno bezplatně poskytnutým stravováním, nikoliv běžně obvyklou formou cestovní náhrady. Předkladatelé se proto v rámci příspěvku snažili objasnit daňový režim případů, ve kterých je zaměstnanci při služební cestě, školení či akci pro zákazníky bezplatně poskytnuto stravování formou oběda či večeře. 

Daňová uznatelnost obdobných výdajů je výslovně řešena pouze v pokynu GFŘ D-22, podle kterého lze za daňově uznatelné považovat náklady na stravování zajištěné při školení. Zákon o daních z příjmů také neomezuje uznatelnost jiných nákladů souvisejících s pracovní cestou nebo cestou mimo pravidelné pracoviště, jako jsou náklady na ubytování nebo náklady na dopravu, kdy je pouze na volné úvaze zaměstnavatele,  v jak kvalitním hotelu bude zaměstnanec ubytován nebo jak pohodlný způsob dopravy použije.

GFŘ v projednávaném příspěvku vyjádřilo souhlas s názorem autora, že náklady na zajištění stravování zaměstnanců na pracovní cestě nebo na cestě mimo pravidelné pracoviště poskytované v souladu se zákoníkem práce jsou daňově uznatelnými výdaji. 

Stravování při služební cestě

Konkrétně se jedná o stravování podávané formou snídaně, oběda nebo večeře (například servírované menu, balíčky na cestu, volně přístupný bufet apod.). Předpokladem však je, že poplatník prokáže oprávněnost takového nákladu. Jinými slovy, že  poskytnuté jídlo není s ohledem na okolnosti pracovní cesty nepřiměřené a nejedná se o skryté odměňování zaměstnanců.
Dále GFŘ potvrdilo, že na straně zaměstnanců nebude příjem v podobě bezplatně zajištěného stravování hrazeného zaměstnavatelem na pracovní cestě nebo cestě mimo pravidelné pracoviště předmětem daně.

S ohledem na závěry Koordinačního výboru  doporučujeme provést revizi interního nastavení pravidel pro služební cesty a jejich daňový režim. Závěrem bychom chtěli upozornit, že v případě poskytnutí stravování na pracovní cestě má zaměstnavatel povinnost krátit zákonné stravné vyplácené zaměstnancům.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Michael Pleva

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 232

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu