Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Pohled na DPH sazbu u oprav výtahů výrazně narušen

PrintMailRate-it

​Rozsudek C-218/21 DSR ze dne 5. května 2022 řeší spor společnosti DSR s portugalským správcem daně ohledně uplatňování snížené DPH sazby na opravy a renovace výtahů, které se nacházejí v obytných budovách. Závěr tohoto rozsudku se zakládá především na výkladu bodu 2 přílohy IV směrnice o DPH, který spolu s článkem 106 téže směrnice umožňuje členským státům uplatňovat sníženou DPH sazbu na opravy a renovace soukromých bytů a obytných domů, s výjimkou materiálů, které tvoří podstatnou část plnění.


Klára Sauerová, Monika Páblová
Rödl & Partner Praha 

Portugalská společnost DSR působí v oblasti výroby výtahů, zdvihacích zařízení a pohyblivých chodníků, přičemž poskytuje také služby opravy a údržby těchto zařízení. V roce 2007 uskutečnila opravy a modernizace výtahů, na které uplatnila sníženou DPH sazbu, ovšem materiály zabudované v rámci těchto plnění fakturovala se základní DPH sazbou. Portugalský správce daně na základě daňové kontroly z roku 2011 konstatoval, že měla být na kompletní plnění (tedy nejen na materiál, ale i na lidskou práci) uplatněna základní DPH sazba.

Společnost DSR napadla daňové výměry žalobou, které správní a daňový soud v Portu nejprve vyhověl. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že výtahy jsou nedílnou součástí budov, ve kterých se nacházejí, a uplatnění snížené DPH sazby tak není vyloučeno za podmínky, že jsou předmětné služby poskytovány na základě smlouvy o dílo a snížená DPH sazba není uplatněna na materiály, které tvoří podstatnou část těchto plnění, ale pouze na lidskou práci. Tuto podmínku společnost DSR splňuje.

Portugalský správce daně se proti tomuto rozhodnutí odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu a ten položil Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) dvě předběžné otázky. Podstatou obou otázek, které byly zkoumány společně, bylo, zda musí být bod 2 přílohy IV směrnice o DPH vykládán tak, že pod pojem „opravy a renovace soukromých bytů a obytných domů“ ve smyslu tohoto ustanovení spadají služby opravy a renovace výtahů v obytných budovách.

SDEU uvedl, že pro naplnění výše uvedeného ustanovení je nutné, aby se skutečně jednalo o opravu nebo renovaci, tedy o činnost vyznačující se příležitostnou povahou, nikoliv o údržbu, která je naproti tomu činností prováděnou pravidelně a soustavně (ta podléhá základní sazbě DPH). Dále je nezbytné, aby se poskytnuté služby vztahovaly k soukromým bytům nebo obytným domům, tedy nemovitým nebo i movitým věcem určeným k soukromému bydlení, nikoliv k budovám sloužícím pro komerční účely, městským bytům, hotelům atp.

V případě oprav a renovací výtahů v budovách, které neslouží výhradně pro účely bydlení, se má uplatnit smíšená DPH sazba.

Na rozdíl od portugalského správce daně považuje SDEU společné prostory výhradně obytných budov, kde se obvykle nacházejí právě také výtahy, za významné, dokonce i nezbytné pro užívání individuálních bytů, tudíž se výše uvedené ustanovení vztahuje i na opravy a renovace výtahů v obytných budovách. Avšak v případě oprav a renovací výtahů ve víceúčelových budovách, tedy takových, které neslouží pouze jako obytné, ale například i pro komerční účely, je třeba použít smíšenou DPH sazbu (provést pro uplatnění DPH sazby poměrné rozdělení). 

Nabízí se tak otázka, jak po tomto rozsudku interpretovat odpovídající ustanovení českého zákona o DPH.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Klára Sauerová

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 280

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu