Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Podpora nízkoemisní mobility

PrintMailRate-it

​S účinností od 1. července 2022 byl přijat zákon podporující nízkoemisní mobilitu, a to formou zvýhodnění nízkoemisních vozidel při jejich použití zaměstnancem také k soukromým účelům a formou zkrácení doby daňového odepisování dobíjecích stanic / wallboxů.


Martina Šotníková, Daniel Ďuriš
Rödl & Partner Praha 

Nízkoemisní vozidlo ke služebním a soukromým účelům

Zákon u nízkoemisních vozidel snižuje výši nepeněžního příjmu zaměstnance z titulu užívání služebního vozidla i k soukromým účelům, a to ze stávajícího 1 % na 0,5 % vstupní ceny vozidla. 
Nízkoemisním vozidlem se rozumí silniční vozidlo kategorie M1, M2 nebo N1, které nepřesahuje emisní limit CO2 ve výši 50 g/km a 80 % emisních limitů pro látky znečišťující ovzduší v reálném provozu podle přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 715/2007 ze dne 20. června 2007 o schvalování typu motorových vozidel z hlediska emisí z lehkých osobních vozidel a z užitkových vozidel (Euro 5 a Euro 6), v platném znění.

Postup výpočtu nepeněžního příjmu v situaci využívání více vozidel v měsíci bude následující.
Bude-li bezplatně zaměstnanci poskytnuto postupně za sebou v jednom měsíci vícero motorových vozidel, z nichž některé bude nízkoemisní, použije se pro výpočet hodnota vážicí se k typu vozidla s nejvyšší cenou. Jestli bude nejdražší vozidlo nízkoemisní, použije se hodnota 0,5 % ze vstupní ceny tohoto nízkoemisního vozidla; bude-li nejdražším vozidlem ne-nízkoemisní, použije se hodnota 1 % ze vstupní ceny tohoto vozidla. 

Stejně v situaci, kdy bude zaměstnanci v jednom kalendářním měsíci postupně za sebou na straně jedné více vozidel ne-nízkoemisních a na straně druhé více nízkoemisních vozidel, je postup shodný, příjmem zaměstnance bude příjem ze vstupní ceny vozidla s nejvyšší vstupní cenou. Tento postup se uplatní i v případě postupného střídání obou kategorií vozidel. 

V případě, kdy bude bezplatně zaměstnanci poskytnuto současně v jednom měsíci vícero motorových vozidel, jak nízkoemisních, tak ne-nízkoemisních, vypočte se příjem ve dvou krocích. V prvním kroku se zvlášť vypočte příjem z nízkoemisních vozidel a zvlášť příjem z ne-nízkoemisních. V obou případech se úhrn cen vozidel vynásobí hodnotou příslušnou pro danou kategorii – 0,5 anebo 1 %. Tyto dvě částky se následně sečtou a tak se stanoví nepeněžní příjem ze závislé činnosti za daný měsíc.

Účinnost novely je od 1. července 2022.

Novelizovaný postup při stanovení nepeněžního příjmu se použije již pro zdaňovací období roku 2022. Při zúčtování mzdy a výpočtu zálohy na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti za kalendářní měsíce roku 2022 skončené přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona (tedy pro mzdy za leden až červen 2022) se použije postup platný přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona (tedy 1 %).

Pro měsíce leden až červen 2022 bude novela, tedy aplikace příjmu ve výši 0,5 % pro nízkoemisní vozidla, zohledněna až v rámci ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění za rok 2022, případně v rámci daňového přiznání. Toto však neplatí pro sociální a zdravotní pojištění, u kterého se vyměřovací základ za leden až červen 2022 dodatečně již snižovat nebude.

Zkrácení doby daňového odpisování dobíjecích stanic / wallboxů

Novela zkracuje dobu odpisování dobíjecích stanic / wallboxů z 10 let na 5 let, a to přeřazením dobíjecích stanic / wallboxů ze 3. odpisové skupiny do 2. odpisové skupiny. Změna se týká dobíjecích stanic pořízených po 1. červenci 2022. U dříve pořízených stanic si lze přeřazení ze 3. odpisové skupiny do 2. skupiny zvolit.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martina Šotníková

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 237

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu