Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Návrh na zavedení slevy na pojistném na sociální zabezpečení

PrintMailRate-it

Jako opatření na pomoc ve spojitosti s rostoucími cenami a energetickou krizí vláda navrhla takzvaný rodinný balíček. V rámci rodinného balíčku se jako podpora flexibilnějších pracovních úvazků  navrhuje sleva na pojistném na sociální zabezpečení. Flexibilním pracovním úvazkem se rozumí úvazek v rozsahu 8 až 30 hodin týdně, nebo v délce méně než 138 hodin měsíčně. Zkoumat se bude i případné překročení průměrné hodinové sazby, kdy na slevu nevznikne nárok.


Sleva činí 5 % z úhrnu vyměřovacích základů vybraných zaměstnanců. Slevu lze uplatnit u zaměstnanců, kteří spadají do následujících skupin:


  • osoby starší 55 let
  • osoby pečující o dítě do 10 let věku
  • osoby pečující o blízkou osobu mladší 10 let závislou na pomoci jiné osoby
  • osoby studující na střední škole nebo vysoké škole
  • osoby na rekvalifikaci
  • osoby se zdravotním postižením
  • osoby mladší 21 let

Záměr uplatnit slevu je třeba předem oznámit. Sleva se uplatňuje vždy za daný měsíc a k jejímu uplatnění je zapotřebí  zvláštní evidence splnění podmínek k čerpání této slevy. 

 

Účinnost se navrhuje půl roku po schválení zákona.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

​Ing. Martina Šotníková

Ing. Daniel Ďuriš
Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu