Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



DPH režim předčasného ukončení zpětného finančního leasingu

PrintMailRate-it

​Před nedávnem se v rámci koordinačního výboru Komory daňových poradců a Generálního finančního ředitelství (KOOV) diskutovala problematika DPH režimu u zpětných finančních leasingů. Došlo se k závěru, že za určitých okolností u těchto typů leasingů nedochází k dodání zboží, ale celá transakce představuje službu v podobě financování. Zůstala nicméně nedořešená otázka DPH dopadů v situaci, kdy nájemce přestane řádně a včas plnit své závazky vůči leasingové společnosti. Tato situace se proto diskutovala nyní v rámci samostatného koordinačního výboru. Jak to tedy je s předčasným ukončením zpětného finančního leasingu v této situaci? 


Klára Sauerová, Johana Cvrčková
Rödl & Partner Praha 

Předmět leasingu v podstatě pro leasingovou společnost, která je jeho právním vlastníkem, představuje určitou formu zajišťovacího instrumentu, který jí dává možnost se na něm „zahojit“ v případě, že nájemce přestane řádně a včas plnit své povinnosti vyplývající z leasingové smlouvy. V takové situaci dojde k odebrání předmětu leasingu leasingovou společností, která se patrně bude snažit ho zpeněžit a uhradit z výnosu z prodeje svou pohledávku za nájemcem. 

V minulosti již bylo v rámci KOOV uzavřeno, že odebrání předmětu, který slouží jako zajišťovací instrument, představuje z hlediska DPH prodej zboží, tedy leasingový nájemce bude předmět prodávat leasingové společnosti. Současně Generální finanční ředitelství v minulosti ve své informaci potvrdilo, že se zejména u institutů zajišťovacího převodu práva aplikuje režim přenesení daňové povinnosti. 

Odebrání předmětu leasingu leasingovou společností z důvodu neplacení nájemcem se považuje za dodání zboží podléhající režimu přenesení daňové povinnosti.

Předkladatelé KOOV a Generální finanční ředitelství se tedy na základě výše uvedených argumentů shodli, že se režim přenesení daňové povinnosti bude aplikovat i v případě transakcí finančního leasingu, jelikož se jedná o analogickou situaci. Povinnost odvést DPH při prodeji předmětu předčasně ukončeného leasingu z důvodu neplacení ze strany nájemce na leasingovou společnost tedy bude na straně leasingové společnosti.  

Box:  Odebrání předmětu leasingu leasingovou společností z důvodu neplacení nájemcem se považuje za dodání zboží podléhající režimu přenesení daňové povinnosti.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Klára Sauerová

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 280

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Johana Cvrčková

daňová poradkyně

+420 236 163 249

Poslat e-mail

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu