Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nový guvernér ČNB – jak se tato změna dotkne vnitroskupinových transakcí?

PrintMailRate-it

​Volba nového guvernéra ČNB pravděpodobně přinese stabilizaci úrokových sazeb. To bude mít samozřejmě různé ekonomické dopady a týkat se bude i vztahů mezi spojenými osobami – zejména vnitroskupinového financování. 


Martin Koldinský
Rödl & Partner Praha 

Dne 11. května 2022 byl do čela ČNB zvolen Aleš Michl, který jako člen bankovní rady vystupoval proti zvyšování úrokových sazeb. Jaký bude mít změna v čele ČNB dopad na vztahy mezi spojenými osobami a vnitroskupinové transakce? 

Je zřejmé, že lze vzhledem k dosavadnímu názoru Aleše Michla na zvyšování úrokových sazeb očekávat jejich stabilizaci, a to na takové úrovni, na kterou je v červnu posune bankovní rada ve „starém“ složení, kdy je velmi pravděpodobné, že zejména vzhledem k mimořádně vysoké inflaci dojde k jejich dalšímu nárůstu. V blízké budoucnosti pak pravděpodobně nebudeme dále svědky zvyšování úrokových sazeb. 

Případné zastavení růstu úrokových sazeb se samozřejmě promítne také do vztahů mezi spojenými osobami, které by měly adekvátně zareagovat. Týkat se to bude především těch společností, které se jako věřitelé nebo dlužníci účastní vnitroskupinových finančních transakcí a prozatím na navyšování úrokových sazeb nereagovaly (i když měly) a čekaly na další vývoj, respektive stabilizaci situace. Právě taková stabilizace zřejmě přichází a strategie vyčkávání přestane být validní a ekonomicky obhajitelná. Společnosti účastnící se vnitroskupinových finančních transakcí by tak měly provést vyhodnocení situace a upravit (ve většině případů navýšit) úrokové sazby, aby reflektovaly aktuální výši základních úrokových sazeb vyhlašovaných ze strany ČNB. Zde je nutné upozornit, že základní vyhlašované sazby by měly být dále upraveny, aby reflektovaly specifická rizika související s konkrétní situací. Výsledná aplikovaná úroková sazba tak bude ve většině případů ještě vyšší. Zde ještě musíme doplnit, že vysoké sazby vyhlašované ČNB jsou výrazně vyšší než základní EUR-sazby vyhlašované ze strany ECB. V případě vnitroskupinového financování v eurech je tak nutné velmi detailně zkoumat, jaké úrokové sazby mají být použity.

Další oblastí, na kterou bude mít volba nového guvernéra ČNB vliv z pohledu převodních cen, je kurz koruny, i když zde očekáváme spíše krátkodobé výkyvy a následnou stabilizaci kurzu. I krátkodobé rozkolísání měnových kurzů však může dopadnout na společnosti realizující transakce se spojenými osobami v cizích měnách, které nejsou proti touto riziku zajištěny (ať už přirozeně či řízeně) a u kterých by mohl správce daně zkoumat, zda měly české společnosti možnost se proti kurzovým vlivům zajistit, či zda byla tato oblast koordinována „se skupinou“.

Tyto i další otázky v oblasti převodních cen pro vás v Rödl & Partner neustále monitorujeme a v případě potřeby jsme vám kdykoliv k dispozici a rádi pro vás vyhodnotíme konkrétní související rizika.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martin Koldinský

soudní znalec

Associate Partner

+420 236 163 227

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu