Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Navrhované daňové změny v oblasti daně z příjmů a daně z přidané hodnoty

PrintMailRate-it
Vládní návrh zákona přináší pro daňové poplatníky veskrze pozitivní změny, a to zejména v oblasti rozšíření využití mimořádných daňových odpisů hmotného majetku, navýšení limitu pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty a rozšíření limitu příjmů pro využití režimu paušální daně.

Michal Klečka, Jan Holeček 
Rödl & Partner Praha

Ministerstvo financí v souladu s Programovým prohlášením vlády připravilo návrh zákona, kterým se navrhuje změna zákona o daních z příjmů, zákona o dani z přidané hodnoty a souvisejících předpisů. Zákon je nyní v legislativním procesu, nelze tedy vyloučit, že jeho text ještě dozná změn. 
Níže jsou detailněji představeny hlavní změny obsažené v jednotlivých novelách, jejichž účinnost je předpokládána od 1. ledna 2023.

Mimořádné daňové odpisy i v roce 2022 a 2023

Dle aktuální právní úpravy bylo možné využít mimořádné daňové odpisy pro hmotný majetek zařazený v první nebo druhé odpisové skupině v období od 1. ledna 2020 do 31. prosince 2021. Pokud bude vládní návrh přijat, bude možné aplikovat mimořádné daňové odpisy i na hmotný majetek zařazený v období od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2023, a to za stávajících podmínek.

V této souvislosti připomínáme, že poplatník uplatňující mimořádné odpisy musí být jeho prvním odpisovatelem, mimořádné odpisy se stanovují s přesnosti na celé měsíce, a proto je není možné přerušit. Zároveň technické zhodnocení provedené na hmotném majetku v režimu mimořádných odpisů nezvyšuje vstupní cenu majetku, ale odpisuje se jako samostatný hmotný majetek.

Změny v oblasti daně z přidané hodnoty

Na základě navrhované novely by mělo dojít ke zvýšení limitu obratu rozhodného pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč. Metodika stanovující obrat poplatníka zůstává beze změny. 

Dále se navrhuje snížení pokuty na polovinu za nepodání kontrolního hlášení  u poplatníků fyzických osob a společností s ručením omezeným, které mají jediného společníka fyzickou osobu. Mělo by dojít i k prodloužení lhůty pro reakci daňových subjektů na výzvu správce daně ke změně, doplnění nebo potvrzení údajů uvedených v kontrolním hlášení z původních 5 na 17 dnů. Toto prodloužení lhůty se však týká pouze výzev, které jsou doručovány poplatníkům do datové schránky. Ve všech ostatních případech doručování zůstává původní 5denní lhůta pro podání následného kontrolního hlášení.

Navýšení limitů pro využití režimu paušální daně od 1. ledna 2023

S odkazem na úpravu limitu pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty se navrhuje zvýšení hranice příjmů ze samostatné činnosti rozhodné pro vstup do režimu paušální daně. Nově by měla být zavedena 3 pásma odvozená od výše příjmů a druhu příjmů, respektive možnosti uplatnění výdajového paušálu. V následující tabulce jsou uvedeny limity pro jednotlivá pásma paušální daně. 


​Výše příjmů* bez ohledu
​Výše příjmů* pokud alespoň 75 % tvoří příjmy, kde je možné uplatnit paušální výdaj ve výši 60 % nebo 80 %
​Výše příjmů* pokud alespoň 75 % tvoří příjmy, kde je možné uplatnit paušální výdaj ve výši 80 %
​Měsíční záloha na paušální daň 2023
​1. Pásmo
​1 mil. Kč
​1,5 mil. Kč
​2 mil. Kč
​6.500 Kč**
​2. Pásmo
​1,5 mil. Kč
​2 mil. Kč
​16.000 Kč
​3. Pásmo
​2 mil. Kč
​26.000 Kč
*Výše příjmů ze samostatné činnosti  
**Jedná se o orientační výši, neboť minimální příspěvek na zdravotní a důchodové pojištění se mění dle vývoje průměrné hrubé mzdy v ČR

Podmínky pro zapojení poplatníků do režimu paušální daně zůstávají beze změn. Tedy poplatník nesmí mít příjmy ze závislé činnosti, s výjimkou příjmů zdaněných srážkovou daní, nesmí být plátcem daně z přidané hodnoty, nesmí být společníkem v.o.s. či komplementářem k.s. a zároveň všechny ostatní příjmy, příjmy z nájmu a kapitálového majetku nepřesahují nově částku 25 tisíc korun. 

Na základě přechodných ustanovení nezaniká možnost vstoupit poplatníkům do režimu paušální daně pro rok 2023 za situace, kdy podali žádost o zrušení registrace k dani z přidané hodnoty a o které nebude do 31. prosince 2022 rozhodnuto. Doposud, pokud poplatník neobdržel rozhodnutí o zrušení registrace do 31. prosince, nemohl v následujícím roce uplatnit režim paušální daně. Nově pro rok 2023 platí, že pokud bude oznámeno rozhodnutí o zrušení registrace plátce daně z přidané hodnoty do 16. ledna 2023, je možné využít režim paušální daně i v roce 2023.

Oznámení o vstupu do paušálního režimu je nutné podat prostřednictvím vydaného tiskopisu do 10. dne rozhodného zdaňovacího období, případně do dne zahájení samostatné činnosti. Pro případné změny zvoleného pásma a výše paušální daně je nutné příslušné oznámení správci daně také podat do 10. dne zdaňovacího/následného zdaňovacího období.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Michal Klečka

daňový poradce

Senior Associate

+420 236 163 225

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Jan Holeček

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 226

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu