Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Aktuální stav u novely autorského zákona

PrintMailRate-it

​Dle evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu č. 2019/790 (Směrnice EU o autorském právu) měla Česká republika a všechny další členské země EU povinnost tuto směrnici transponovat do svého právního řádu nejpozději do 7. června 2021. Česká republika tuto povinnost v termínu nesplnila. V jakém stavu je uváděný proces transpozice dnes a co od nové právní úpravy můžeme očekávat?  


Lucie Brostíková

Rödl & Partner Praha


Aktuální stav transpozice Směrnice EU o autorském právu do českého právního řádu

Snaha předchozí vlády o schválení transpozice Směrnice EU o autorském právu nebyla úspěšná. Přesto se jí alespoň v listopadu 2021 podařilo předložit Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR samotný návrh novely autorského zákona1, který uvedenou transpozici evropské směrnice zohledňuje. Sněmovna tento návrh v březnu 2022 podpořila a nyní je na  Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, aby návrh zákona projednal a vyjádřil se k němu. K uvedené novele leží na stole řada pozměňovacích návrhů a je tedy stále otázkou, jaká bude konečná podoba novelizovaného zákona. Bližší informace by mohly být dostupné v červnu 2022.

Česká republika nesplnila termín pro transpozici Směrnice EU o autorském právu, který uplynul 7. června 2021. Legislativní proces se však začal hýbat.

Co by novela autorského zákona měla přinést?

Autorské právo čeká více změn. Mezi ty hlavní lze však mimo jiné zařadit vznik nových povinností pro poskytovatele služeb pro sdílení obsahu online. V praxi půjde o to, že poskytovatelům služeb informační společnosti2 vznikne povinnost hradit autorům přebíraného obsahu licenční poplatky. Snahou této změny je zajistit řádné licencování práv na internetu a poskytnout autorům větší ochranu jejich autorských děl. Běžně se nyní totiž stává, že obsah cizích autorů je bez dalšího na internetu přebírán a využíván například k propojení s vlastní reklamou (nebo jiné monetizaci), aniž by za takové využití svých děl autoři obdrželi honorář. Jak by ale jednání mezi danými subjekty o výši autorských poplatků mělo do budoucna vypadat, není z předložené novely autorského zákona jasné, a lze očekávat, že toto téma bude předmětem dalších debat. 

Zajímavou změnou je také rozšíření druhů zákonných licencí. Vznikne zákonná licence pro karikaturu, parodii a pastiš3, pro digitální výuku4 či k rozmnožování díla pro účely automatizované analýzy textů a dat  (vytěžování textů a dat).

Připravovaných změn je ale mnohem více. Ozvěte se nám, chcete-li získat ucelený přehled o tom, jaké změny v oblasti autorského práva se dotknou právě vás a vašeho podnikání. 



1 Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů.
2 Konkrétní okruh těchto poskytovatelů prozatím není dle navrhované novely zcela jasně identifikovatelný, neboť návrh textace ustanovení § 87b autorského zákona je v tomto ohledu poměrně vágní. Je ale pravděpodobné, že se bude jednat mimo jiné o nadnárodní společnosti jako je Google, Meta atp.
3 Navrhované ustanovení § 38g autorského zákona.
4 Navrhované ustanovení § 31a autorského zákona.
5 Navrhované ustanovení § 39c autorského zákona.

Kontakt

Contact Person Picture

JUDr. Lucie Brostíková, BA

advokátka, mediátorka

Senior Associate

+420 236 163 720

Poslat e-mail

 RÁDI VÁM PORADÍME!

Deutschland Weltweit Search Menu