Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Zdanění příjmů plynoucích z transakcí s kryptoměnami

PrintMailRate-it

​S cílem seznámit daňové subjekty, které využívají kryptoměnu, se souvisejícími daňovými povinnostmi vydalo GFŘ informaci k daňovému posouzení transakcí s kryptoměnami. Jak by tedy měly právnické a fyzické osoby danit příjmy plynoucí například ze směny kryptoměny?


Josef Krátký, Dominika Havrdová
Rödl & Partner Praha

Zákon o daních z příjmů (ZDP) neobsahuje žádnou speciální úpravu pro kryptoměny. Pro účely daní z příjmů je třeba vycházet z obecných právních předpisů, dle nichž jsou kryptoměny věcí nehmotnou, movitou a zastupitelnou. 

Z hlediska daní z příjmů jsou kryptoměny věcí nehmotnou, movitou a zastupitelnou.

Z výkladu ČNB vyplývá, že kryptoměny nelze zařadit mezi peníze ani elektronické peníze či investiční nástroje. Pro zdanění příjmů plynoucích z transakcí s kryptoměnami je dle GFŘ rozhodující správné zaúčtování. Ministerstvo financí doporučuje kryptoměny vykazovat v účetnictví jako zásobu „svého druhu“1.

Daň z příjmů právnických osob

K těžbě kryptoměny se z hlediska daně z příjmů přistupuje jako k vlastní výrobě. Samotnou těžbou nedochází ke vzniku zdanitelného příjmu. Vytěžená kryptoměna se jako zásoba vytvořená vlastní činností zaúčtuje na příslušný majetkový účet v ocenění vlastními náklady. Zdanitelný příjem vzniká až v okamžiku směny za fiat měnu2, jinou kryptoměnu nebo zboží a služby.

Nákup a prodej zboží či služeb za kryptoměnu je dle ZDP směnou. Na tuto transakci se hledí jako na nákup a prodej věci (případně služby). Obdobně se přistupuje i ke směně kryptoměny za jinou kryptoměnu.

Prodej kryptoměny (tj. směna kryptoměny za fiat měnu) je z pohledu ZDP prodejem nehmotné movité věci. Hodnota kryptoměny zachycená v účetnictví představuje při prodeji daňově uznatelný náklad. Nákup kryptoměny za fiat měnu je v účetnictví zachycen jako nákup zásob.
Kryptoměny nejsou k rozvahovému dni oceňovány reálnou hodnotou. V případě přechodného snížení ocenění kryptoměny lze tvořit opravné položky. Nejedná se však o zákonné opravné položky, tvorba bude proto daňově neuznatelným nákladem, rozpuštění základ daně naopak sníží. 

Daň z příjmů fyzických osob

Při těžbě kryptoměny nedochází ani u fyzické osoby ke vzniku zdanitelného příjmu. Účetní jednotky postupují obdobně jako právnické osoby (viz výše). U fyzické osoby, která není účetní jednotkou, se jedná o nabytí věci vlastní činností.

Zdanitelný příjem vzniká až ve chvíli, kdy je kryptoměna zpeněžena nebo směněna za jinou kryptoměnu, zboží či služby. Nákup a prodej zboží či služeb za kryptoměnu i směna kryptoměny za jinou je i v případě daně z příjmů fyzických osob směnou nepeněžních plnění. Pro obě smluvní strany pak směna těchto nepeněžních plnění představuje zdanitelný příjem. Tento příjem se ocení v souladu se zákonem o oceňování. Směna kryptoměny za fiat měnu (prodej kryptoměny) se zdaňuje jako příjem z prodeje nehmotné movité věci. Nákup kryptoměn za fiat měnu představuje výdaj, který bude možné uplatnit v závislosti na tom, o jaký příjem se jedná (podrobněji viz níže).
Příjmy fyzických osob z transakcí s kryptoměnami jsou předmětem daně, od daně nejsou osvobozeny a podléhají zdanění v jedné z následujících kategorií:
  • příjmy ze samostatné činnosti dle § 7 ZDP,
  • příjmy z nájmu movitých či nemovitých věcí hrazených kryptoměnou dle § 9 ZDP,
  • ostatní příjmy dle § 10 ZDP.

Rozhodující pro rozlišení příjmů dle § 7 a § 10 je, zda osoba uvedenou činnost provozuje se záměrem činit tak soustavně, za účelem dosažení zisku, na vlastní účet a odpovědnost (je podnikatelem). Pokud ano, jedná se o příjem ze samostatné činnosti (§ 7 ZDP). V ostatních případech jde o příjem z úplatného převodu jiné věci (§ 10 ZDP). Možnost uplatnění souvisejících výdajů shrnuje následující tabulka.

​Příjem
​Ustanovení ZDP
​Uplatnitelné výdaje
​příjmy ze samostatné činnosti vykonávané na základě živnostenského oprávnění
​§ 7
​skutečné výdaje, nebo výdaje procentem z příjmů ve výši 60 %
​příjmy ze samostatné činnosti vykonávané bez živnostenského oprávnění (ačkoliv jde o zákonnou povinnost)
​§ 7
​skutečné výdaje, nebo výdaje procentem z příjmů ve výši 40 %
​příjmy z nájmu movitých či nemovitých věcí zařazených v obchodním majetku hrazené kryptoměnou
​§ 7
​skutečné výdaje, nebo výdaje procentem z příjmů ve výši 30 %
​příjmy z nájmu movitých či nemovitých věcí nezařazených v obchodním majetku hrazených kryptoměnou
​§ 9
​skutečné výdaje, nebo výdaje procentem z příjmů ve výši 30 %
​ostatní příjmy
​§ 10
​cena, za kterou byla věc nabyta

V okamžiku provedení transakce s kryptoměnou musí být její hodnota vyjádřena v korunách českých. Použije se přitom přepočet přes třetí měnu (například americký dolar), jelikož kryptoměny nejsou uváděny v kurzovním lístku ČNB.

V neposlední řadě GFŘ v informaci upozorňuje, že fyzické osobě v souvislosti s příjmy z transakcí s kryptoměnami může vzniknout povinnost podat přihlášku k registraci k dani z příjmů fyzických osob nebo podat daňové přiznání.



1 viz Sdělení Ministerstva financí k účtování a vykazování digitálních měn ze dne 15. 5. 2018
2 běžná měna, např. americký dolar

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Josef Krátký

daňový poradce

Senior Associate

+420 236 163 222

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu