Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Kryptoměny z hlediska DPH

PrintMailRate-it

Generální finanční ředitelství vydalo informaci k daňovým povinnostem při transakcích s kryptoměnami. Jaké povinnosti v oblasti daně z přidané hodnoty plynou z těžby kryptoměn, nákupu a prodeje zboží a služeb za kryptoměnu či směny kryptoměn?


Klára Sauerová, Dominika Havrdová
Rödl & Partner Praha

Pro účely DPH kryptoměny představují alternativní platební prostředky, které jsou používány obdobným způsobem jako zákonné platební prostředky. 

Pro účely DPH kryptoměny představují alternativní platební prostředky.

Toto pojetí vychází z judikatury Soudního dvora Evropské unie1 (SDEU), dle kterého je směna bitcoinu za běžnou měnu (takzvanou fiat měnu) směnárenskou činností, která je osvobozena od DPH bez nároku na odpočet.

Jednou z možností, jak získat kryptoměnu, je těžba2. Dle GFŘ je těžba kryptoměny realizována především za účelem získat kryptoměnu pro vlastní účely, a to nikoliv na základě smluvního ujednání. Jelikož neexistuje přímá vazba, respektive smluvní vztah mezi osobou provádějící těžbu kryptoměny a jejím příjemcem, nejedná se z pohledu DPH o ekonomickou činnost a těžba kryptoměny tak není předmětem DPH.  Pouze z titulu těžby kryptoměny se osoba povinná k dani nestane plátcem DPH. Jestliže kryptoměnu těží plátce DPH, nemá nárok na odpočet daně na vstupu u přijatého zdanitelného plnění (například z pořízení technického vybavení, spotřeby elektrické energie).

Pokud by bylo technické vybavení na těžbu kryptoměny (respektive část či celý jeho výpočetní výkon) pronajímáno jiné osobě za úplatu, jednalo by se o poskytnutí služby (zdanitelné plnění), které může být spojeno s povinností registrace jako plátce DPH či identifikovaná osoba. Místo plnění v případě pronájmu vybavení na těžbu kryptoměn se dle informace GFŘ řídí základním pravidlem v závislosti na tom, kdo je příjemce plnění.

Získanou kryptoměnu lze využít k nákupu zboží či služeb. V případě, že plátce uskuteční dodání zboží nebo poskytnutí služby a obdrží za toto plnění úplatu ve formě kryptoměny, bude základem daně obvyklá cena bez daně (ve smyslu ustanovení § 36 odst. 14 zákona o DPH). Příjemce plnění, které bylo zcela nebo zčásti uhrazeno kryptoměnou (respektive virtuálním aktivem), ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění.

V neposlední řadě lze kryptoměnu směnit za fiat měnu nebo jinou kryptoměnu. Jak již bylo uvedeno výše, dle SDEU se jedná o směnárenskou činnost. Tuto činnost ve smyslu zákona o DPH mohou provádět jakékoliv právnické či fyzické osoby (například obchodníci a takzvané kryptoměnové burzy) a je osvobozena od daně bez nároku na odpočet. Z pozice osoby, která kryptoměnu vytěžila nebo nakoupila a chce ji směnit, není směna předmětem DPH. Pokud by ale osoba povinná k dani s kryptoměnami obchodovala za účelem získávání pravidelného příjmu (například prostřednictvím kryptoměnových burz spekulovala s možným ziskem při prodeji), má tato činnost charakter ekonomické činnosti. Dle GFŘ se v tomto případě jedná o finanční činnost (operace týkající se peněz), která je rovněž osvobozena od daně bez nároku na odpočet daně. Pokud se nejedná o doplňkovou činnost uskutečňovanou příležitostně, vstupuje úplata za takové plnění do výpočtu obratu.



 1 rozsudek C-264/14 Skatteverket v. David Hedqvist
 2 Těžbou kryptoměny se dle GFŘ rozumí: “specifická činnost spočívající zjednodušeně v tom, že prostřednictvím techniky, která je připojena do sítě, je využit daný výpočetní výkon pro ověřování operací v síti a na základě toho je získán určitý počet nových mincí kryptoměny“.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Klára Sauerová

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 280

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu