Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Rozhodnuto o prominutí příslušenství DPH a zálohy na daň silniční pro osoby podnikající v dopravě

PrintMailRate-it

​V reakci na výrazné zvýšení cen pohonných hmot vydal ministr financí rozhodnutí, kterým promíjí úrok z prodlení nebo úrok z posečkané částky vzniklý na DPH osobám, u nichž převažující část příjmů pochází z podnikání v oblasti dopravy. 


Na základě tohoto rozhodnutí tedy finanční úřady nebudou vymáhat případné úroky za zdaňovací období únor–srpen 2022, popřípadě zdaňovací období I. čtvrtletí 2022 nebo II. čtvrtletí 2022. Dotčené osoby ovšem musí finančnímu úřadu včas oznámit skutečnost, že převažující část jejich příjmů pochází z podnikání v oblasti dopravy. 

Prominutím úroku z prodlení fakticky dojde ke stanovení náhradní splatnosti daně, podmínkou ale je, že k úhradě DPH, k níž by se předmětný úrok vázal, dojde nejpozději dne 31. října 2022. Tímto rozhodnutím ovšem nedochází k prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně, takže daňová přiznání k DPH je nadále nutno podávat v zákonných lhůtách. Ministr financí zároveň poplatníkům daně silniční promíjí zálohy na daň silniční na zdaňovací období roku 2022.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

​Mgr. Adam Macek, LL.M. 
Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu