Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Daňové změny reagující na konflikt na Ukrajině

PrintMailRate-it

​Jak jsme vás již informovali v News ze dne 7. března 2022, je v reakci na konflikt na Ukrajině připraven speciální zákon týkající se daňové oblasti. Cílem navrhovaných změn příjmů je daňová podpora dobročinné aktivity poplatníků směřující k pomoci Ukrajině a jejím obyvatelům.


Nová opatření se týkají následujících oblastí. 

Maximální hodnota darů, které lze v úhrnu odečíst od základu daně

Na zdaňovací období roku 2022, respektive zdaňovací období skončená v období od 1. března 2022 do 28. února 2023, je prodloužena platnost zvýšeného limitu (30 procent základu daně) pro odečet darů od základu daně z příjmů. Tento zvýšený limit byl původně schválen v souvislosti s pandemií, a to pouze pro roky 2020 a 2021.

Rozšíření okruhu příjemců daru

Okruh příjemců darů, které lze odečíst od základu daně z příjmů, se rozšiřuje o stát Ukrajina, její územně správní celky a právnické a fyzické osoby se sídlem nebo bydlištěm na jejím území. Doposud se okruh příjemce týkal pouze osob, jejichž bydliště nebo sídlo se nachází na území České republiky, členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor.

Rozšíření okruhu účelu daru

Nově lze uplatnit odečet daru, který byl poskytnut za účelem podpory obranného úsilí Ukrajiny (například poskytnutí vojenského materiálu), což nebylo doposud možné.

Rozšíření okruhu nerezidentů, kteří mohou uplatnit odečet daru

Mezi nerezidenty, kteří mohou uplatnit odečet daru, nově patří i rezidenti Ukrajiny. Podmínkou odečtu daru je, že zdanitelné příjmy nerezidenta ze zdrojů na území ČR tvoří alespoň 90 % jeho celosvětových příjmů. Toto rozšíření je však časově omezeno pouze pro rok 2022.

Rozšíření okruhu osvobozených příjmů 

Ve zdaňovacím období 2022 je od daně z příjmů osvobozen příjem zaměstnance ve formě poskytnutého ubytování, je-li poskytnuto zaměstnavatelem zaměstnanci a jeho rodinnému příslušníkovi s bydlištěm na území Ukrajiny z důvodu, že opustil Ukrajinu v souvislosti s ozbrojeným konfliktem. V případě, že byly zaměstnanci sraženy zálohy na daň ze závislé činnosti z takového příjmu před účinností zákona, lze tento rozdíl plátcem daně vrátit, dokud neuplynula lhůta pro podání vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti za toto období. 

O účel podpory obranného úsilí Ukrajiny se rozšiřuje osvobození fyzických osob i právnických osob. Toto osvobození je časově omezeno pro rok 2022.

Rozšíření okruhu daňově uznatelných nákladů

Daňovým nákladem je také nepeněžitý dar poskytnutý v roce 2022 na pomoc Ukrajině (a rozšířenému okruhu subjektů) na účely, pro které lze odečíst hodnotu daru od základu daně. Důvodem je zjednodušení administrativy poplatníků (například využití firemního autobusu včetně mzdy řidiče pro účely přepravy ukrajinských obyvatel opouštějících válečné území). V případě uplatnění takového výdaje nelze současně uplatnit odečet této položky jako daru od základu daně.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martina Šotníková

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 237

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu