Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Daňové úlevy v oblasti DPH v souvislosti se situací na Ukrajině

PrintMailRate-it

​V souvislosti se současnou vlnou solidarity vůči Ukrajině informovala finanční správa o daňových dopadech poskytování darů v oblasti DPH. 


Z pohledu zákona o DPH může u plátce docházet k prodeji zboží v tuzemsku humanitární nebo dobročinné organizaci, která jej v rámci své humanitární, dobročinné nebo vzdělávací pomoci odešle do třetí země (na Ukrajinu), přičemž takové plnění je osvobozeno od daně s nárokem na odpočet. Je třeba, aby měl plátce k dispozici důkazní prostředky o splnění podmínek pro osvobození vývozu od DPH (například prohlášení příslušné organizace o tom, že zboží bylo nebo bude vyvezeno pro vymezené účely).

Dále může u plátce docházet k poskytnutí finančních darů, které ovšem není předmětem DPH, a poskytnutí hmotných darů. V případě, že plátce DPH nenakoupil zboží pro svoji ekonomickou činnost, nevznikne plátci nárok na odpočet a hmotný dar nebude předmětem DPH. Pokud zboží ovšem pro ekonomickou činnost nakoupil, může jej poskytnout humanitární nebo dobročinné organizaci (viz výše), jiným osobám než humanitární nebo dobročinné organizaci či osobám ve třetí zemi, přičemž v obou těchto případech musí uplatnit daň na výstupu. GFŘ vysloveně odmítlo osvobození § 66 zákona o DPH pro vývozy.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

​Ing. Klára Sauerová

Ing. Monika Páblová
Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu