Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Startuje další dotační výzva pro firmy na fotovoltaiku s vlastní spotřebou

PrintMailRate-it

​Těsně před koncem roku byla zveřejněna nová dotační výzva určená firmám na podporu fotovoltaických elektráren, kdy je vyrobená elektřina určena primárně pro vlastní spotřebu. Tentokrát mohou žádat firmy všech velikostí z celé republiky, dokonce i na projekty umístěné v hlavním městě Praze. Rozdělovat se budou minimálně 

3 miliardy korun.

Tuto dotační výzvu vyhlašuje Státní fond životního prostředí (SFŽP), použity na ni budou prostředky z Modernizačního fondu. Dotační výzvy budou přijímány od 1. 3. 2024 do 31. 10. 2024. Dotace bude projektům přidělována průběžně v pořadí, v jakém budou zaregistrovány v systému SFŽP. Na samotnou realizaci projektů je stanovena lhůta maximálně 3 let od vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace. 

Podpořeny budou samostatné projekty fotovoltaických elektráren (FVE) s jedním předávacím místem do distribuční nebo přenosové soustavy. Pokud ale žadatel usiluje o podporu pro větší počet svých provozoven, může do stejné výzvy podat více žádostí za jednotlivé lokality. Rozsah velikosti investice je opravdu velmi široký, podpořeny mohou být projekty s instalovaným výkonem nad 50 kWp (na území hlavního města Prahy dokonce již nad 10 kWp) až do 5 MWp.

Kromě samotných fotovoltaických elektráren je možné do projektu zařadit také investice do systémů bateriové akumulace vyrobené elektřiny, popřípadě systémů výroby vodíku elektrolýzou vody (takzvané elektrolyzéry).

Míra podpory obecně nesmí překročit 50 procent z celkových výdajů projektu a zároveň nesmí překročit 30 procent ze způsobilých výdajů projektu dle článku 41 Obecného nařízení o blokových výjimkách. Reálná maximální výše podpory se pak pro každý projekt vypočítá podle instalovaného výkonu FVE, případně podle instalované kapacity akumulace energie.

Jednotková dotace přepočtená na instalovaný 1 kWp FVE se tak bude pohybovat od přibližně 8 140 Kč u nejmenších instalací po přibližně 6 375 Kč u největších instalací. Takže například u projektu FVE s instalovaným výkonem 500 kWp bude dotace činit maximálně 3 631 tisíc korun. V případě přidružené investice do bateriového úložiště s kapacitou například 200 kWh se maximální dotace navýší o dalších 1 894 tisíc korun. Na tuto maximální částku dotace pak nemá vliv reálná výše investičních nákladů.

Technické podmínky

Podpořené projekty budou muset splňovat celou řadu technických požadavků. 

Kromě požadavků na certifikaci a životnost jednotlivých komponent, nebo minimální účinnost a životnost FV panelů a měničů je zásadní podmínkou přijatelnosti projektu zajištění spotřeby vyrobené energie primárně v podpořené provozovně žadatele. To bude v žádosti prokázáno tak, že rezervovaný výkon uvedený ve smlouvě o připojení výrobny do distribuční nebo přenosové soustavy bude činit maximálně 30 procent instalovaného výkonu výrobny v odběrném místě (u FVE nad 1 MWp pak maximálně 20 procent).

Navíc musí smlouva o připojení výrobny do distribuční nebo přenosové soustavy obsahovat možnost omezení využití rezervovaného výkonu bez náhrady za takové omezení, a to v minimálním rozsahu 5 procent celkové roční výroby této výrobny.

Využitelná kapacita bateriového úložiště musí být v rozsahu 20–100 procent  z teoretické hodinové výroby při instalovaném špičkovém výkonu přímo připojené FVE. Obdobně se musí výkonnost elektrolyzéru pohybovat v rozmezí 5–1 000 Nm3/h a zároveň musí být poměr výkonu elektrolyzéru k instalovanému špičkovému výkonu přímo připojené FVE v rozmezí od 10 do 60 procent.

Maximální kapacita, respektive výkon systémů pro ukládání vyrobené elektřiny (baterie, elektrolyzér) je pak také omezen tím, že musí ročně přijmout alespoň 75 procent své energie z přímo připojené FVE.

Projekční a administrativní příprava žádosti

Podání dotační žádosti je podmíněno zejména zajištěním všech povinných příloh definovaných výzvou. Mezi ty klíčové a časově nejnáročnější patří smlouva o připojení výrobny elektřiny k elektrizační soustavě (popřípadě smlouva o smlouvě budoucí). 

Další klíčovou přílohou žádosti je platný a účinný dokument prokazující povolení realizace projektu vydaný příslušným stavebním úřadem – typicky stavební povolení, nebo jeho ekvivalent (například veřejnoprávní smlouva), popřípadě  vyjádření stavebního úřadu ve smyslu, že projekt nepodléhá jeho povolení.

Nezbytnou součástí dotační žádosti je také energetický posudek zpracovaný certifikovanou osobou.

Při přípravě žádosti nesmíme zapomínat ani na formální podmínky na straně žadatele, zejména pak komplexní posouzení ekonomické situace žadatele, popřípadě jeho ekonomické skupiny z hlediska metodiky podniku v obtížích.

Naše podpora pro vás

Projektový tým společnosti Rödl & Partner je připraven vám pomoci s přípravou žádosti. Zajistíme veškerou administrativní a odbornou podporu spojenou s přípravou a podáním žádosti. Klademe důraz nejen na poskytování poradenských služeb na nejvyšší úrovni, ale zároveň jsme zaměřeni na dosažení reálných přínosů pro naše klienty.

Pro bližší informace o možnostech finanční podpory kontaktujte níže uvedené zástupce Rödl & Partner. Naším úspěchem je úspěch našich klientů!

Contact Person Picture

Ing. David Rys

předseda představenstva   Rödl & Partner Optimus Consult a.s.

Associate Partner

+420 236 163 111

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Mgr. Pavel Karásek

Ředitel projektového oddělení

Senior Associate

+420 606 764 497

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Petr Andrle

projektový manažer, podnikový poradce

Senior Associate

+420 734 201 097

Poslat e-mail

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu