Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Novela zákona o daních z příjmů. Dary na pomoc Ukrajině

PrintMailRate-it
Ministerstvo financí v souvislosti s aktuální situací na Ukrajině připravilo novelu zákona o daních z příjmů, která rozšiřuje osvobození od daně z příjmů i na dary poskytnuté Ukrajině. 

Novela, která by měla být v nejbližších dnech předložena Vládě ČR, přináší:
  • možnost snížení základu daně z příjmů na straně dárce v případě darů pro Ukrajinu (příjemcem může být mimo standardně vymezený okruh také stát Ukrajina a jeho územně-právní celky, právnické a fyzické osoby se sídlem či bydlištěm na Ukrajině), přičemž věcný titul darování je rozšířen o „obranné úsilí Ukrajiny“
  • osvobození od daně na straně obdarovaného (i pokud je dar poskytnut zaměstnavatelem zaměstnanci), který přijme dar poskytnutý na výše uvedené věcné účely (tj. je-li příjemce českým daňovým nerezidentem a tento přijme dar nejen na humanitární, ale i na obranné aktivity na Ukrajině, kdy za standardních okolností by tento dar podléhal odvodu srážkové daně) 

Novela zákona, která je předkládána se zpětnou účinností pro rok 2022, současně prodlužuje možnost odpočtu poskytnutých darů ve výši až 30 procent o jeden rok, tedy i na zdaňovací období končící nejpozději k 28. únoru 2023.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Jitka Mrázková, LL.M.

daňová poradkyně

Senior Associate

+420 236 163 240

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Jana Vejrová, LL.M.

daňová poradkyně

Senior Associate

+420 236 163 262

Poslat e-mail

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu