Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Novinky nejen v oblasti mezinárodní spolupráce na poli daní

PrintMailRate-it

​V důsledku snahy států a jejich finanční správy o posílení mezinárodní spolupráce v daňové oblasti a zajištění efektivního výběru daní a výměny informací se daňové subjekty mohou setkat v průběhu roku 2024 s níže uvedenými novinkami. 


Kateřina Jordanovová, Veronika Dudková, Rödl & Partner Praha    

Méně viditelnou změnou je, že finanční správa má jasněji formulovanou možnost v zahraničí požadovat informace týkající se skupiny daňových poplatníků (takzvaná skupinová žádost o informace), které však nelze jasně identifikovat. Aby bylo zabráněno nadužívání takových žádostí, popřípadě jejich vydávání ve smyslu „střelby na slepo“, je jednou z podmínek takové žádosti popis společného znaku, určující takovou skupinu subjektů a současně odůvodnění domněnky, že došlo k porušení právních předpisů takovou skupinou daňových subjektů. 

Především pro daňové subjekty se zahraniční účastí může být zajímavé, že s účinností k 1. lednu 2024 je formálně upravena možnost provedení takzvané společné daňové kontroly (v zahraničních textech označované jako joint audit). To by v praxi mělo znamenat, že orgány finanční správy budou současně a koordinovaně provádět daňovou kontrolu na „obou stranách“. Výsledkem by měl být závěr společné daňové kontroly. Ten se však plně nemusí promítnout do výsledku kontrolního postupu vedeného u českého daňového subjektu českým správcem daně. 

Do konce ledna letošního roku by také měli splnit svou oznamovací povinnost provozovatelé digitálních platforem (například e-shop) za rok 2023. Jedná se novou oznamovací povinnost. Podaná oznámení následně budou mezi orgány finanční správy automaticky vyměňována. Oznamovací povinnost se vztahuje na ty platformy, které usnadňují provádění vybraných činností za úplatu, a to jak zahraniční, tak tuzemské. V rámci tohoto oznámení jsou provozovatelé platforem povinni správci daně sdělit poměrně detailní informace týkající se příjmů dosažených uživateli těchto platforem (takzvaní prodejci). Tato povinnost se vztahuje na aktivity v podobě poskytnutí nemovité věci, poskytnutí dopravního prostředku, osobních služeb a prodeje zboží. 

Pro účely kontroly plnění povinností zejména ze strany oznamujících provozovatelů platforem stanovených zákonem o mezinárodní spolupráci při správě daní má také nově Specializovaný finanční úřad oprávnění provést takzvaný kontrolní nákup.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Kateřina Jordanovová, LL.M.

advokátka, daňová poradkyně

Senior Associate

+420 236 163 111

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Mgr. Veronika Dudková

daňová poradkyně

Senior Associate

+420 236 163 271

Poslat e-mail

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu