Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Omezení nároku na odpočet u osobních automobilů nad 2 miliony

PrintMailRate-it
Omezení u nadlimitních automobilů jsou nastavena nejen v oblasti daně z příjmů, ale i v oblasti daně z přidané hodnoty. Stát se tímto v mírnější podobě vrací k omezením, která byla v českém právním řádu do roku 2007.

Miroslav Holoubek
Rödl & Partner Praha 

Omezení u nadlimitních automobilů je v zákoně o DPH konstruováno významně jednodušeji než u daně z příjmů. Novela zákona o DPH stanovuje, že při pořízení nadlimitních automobilů kategorie M1, lze maximálně odečíst DPH ve výši 420 tisíc korun, což odpovídá základu daně dva miliony korun, tedy stejné hodnotové hranici, na kterou míří i omezení v zákoně o dani z příjmů.

Zároveň z definice vstupní ceny vyplývá, že takto neuplatněná DPH navyšuje vstupní cenu nadlimitního automobilu a stává se tak efektivně nedaňovým nákladem, protože ji nebude možné uplatnit v daňových odpisech.

S tímto omezením nároku na odpočet DPH se plátci DPH budou potýkat jak v případě prostého nákupu, tak v případě pořízení nadlimitního automobilu prostřednictvím finančního leasingu. Z hlediska principů DPH je však problematické, že při opakovaném prodeji takovéhoto nadlimitního automobilu bude limitem omezen každý plátce, který tento automobil pořídí a zařadí ho do dlouhodobého hmotného majetku, tedy nikoliv jako svoji zásobu.

Zároveň současné znění novely zákona o DPH neumožňuje v případě nadlimitního automobilu, u kterého byl omezen nárok na odpočet, při následném prodeji zatížit DPH jen část prodejní ceny. DPH je  nutné odvést z celé prodejní ceny. Dochází tak k vícenásobnému zdanění, což může být vnímáno jako porušení základních principů DPH. 

Veškerá výše uvedená omezení však mohou ještě v průběhu legislativního procesu doznat změny. Je tak potřeba vyčkat na finální znění novely. 

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Miroslav Holoubek

daňový poradce

Senior Associate

+420 236 163 207

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu